menu
sluiten

Herfinancieren woonlening wordt goedkoper

alt
Overzicht
arrow
arrowWie z’n woonlening wil herfinancieren kan dat binnenkort op een goedkopere manier doen. Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) wil banken verplichten om bij een interne herfinanciering te kiezen voor een wijziging van het krediet, eerder dan een nieuwe overeenkomst te sluiten. Daardoor zullen de kosten van de procedure dalen. Het parlement zette op 2 mei het licht op groen.

Bij een herfinanciering van een hypothecaire lening zijn er allereerst dossierkosten. “De kosten voor de aanvraag van een nieuwe kredietovereenkomst zijn al sinds 1 januari 2024 wettelijk beperkt tot 350 euro”, weet Valéry Halloy, de woordvoerster van BNP Paribas Fortis. 

“Voor een herfinanciering bij dezelfde bank – dus de wijziging van een bestaand contract – mogen die hoogstens de helft bedragen. Er geldt dus een plafond van 175 euro.”

Wederbeleggingsvergoeding geschrapt voor herziening binnen zelfde bank

Daarnaast is er de wederbeleggingsvergoeding: een eenmalige schadevergoeding die de cliënt aan de bank betaalt omdat ze door de herfinanciering intresten misloopt. Dat bedrag is wettelijk beperkt tot drie maanden intrest op het resterende bedrag. In het voorstel van Dermagne wordt die wederbeleggingsvergoeding geschrapt voor wie zijn krediet laat herzien binnen dezelfde bank. 

“Er is in dat geval geen sprake van een nieuwe kredietovereenkomst, en dus is zo’n vergoeding niet gepast”, klinkt het. Febelfin is niet blij met de maatregel. De bankenkoepel waarschuwde vooraf dat de herfinanciering van woonkredieten met een vaste rentevoet daardoor in gevaar kan komen. 

(bron: Trends)

Deel op sociale media